Anteckningar från Ulf Södahls seminarium

Lukas 11:1 En gång hade Jesus stannat på ett ställe för att be. När han slutade sade en av hans lärjungar till honom: ”Herre, lär oss att be, liksom Johannes lärde sina lärjungar.” 2 Då sade han till dem: ”När ni ber skall ni säga: Fader, låt ditt namn bli helgat. Låt ditt rike komma. 3 Ge oss var dag vårt bröd för dagen som kommer. 4 Och förlåt oss våra synder, ty också vi förlåter var och en som står i skuld till oss. Och utsätt oss inte för prövning. Och utsätt oss inte för prövning.” 5 Han sade till dem: ”Tänk er att någon av er går till en vän mitt i natten och säger: ’Käre vän, låna mig tre bröd. 6 En god vän som är på resa har kommit hem till mig, och jag har ingenting att bjuda på.’ 7 Då kanske han där inne säger: ’Lämna mig i fred. Dörren är redan låst, och jag har barnen hos mig i sängen. Jag kan inte stiga upp och ge dig något.’ 8 Men jag säger er: även om han inte stiger upp och ger honom något för vänskaps skull, så gör han det därför att den andre är så påträngande, och han ger honom allt vad han behöver. 9 Därför säger jag er: Be, så skall ni få. Sök, så skall ni finna. Bulta, så skall dörren öppnas. 10 Ty den som ber, han får, och den som söker, han finner, och för den som bultar skall dörren öppnas.

Mat symboliserar så mycket. I Bibeln har vi Johannes som presenterar Jesus första under en stor bröllopsfest.
Jesus välsignande av fem fiskar och sju bröd. Elia och änkan, där det räcker.
Manna i öknen, försörjde för dagen.
Den slaktade kalven och den förlorade sonens återkomsten.
Paulus uppenbarelse med duken som sjunker ned, tag och ät!
Jakobs måltid då han lurade till sig välsignelsen av sin pappa från sin bror.
Att äta tillsammans betyder evig vänskap.
När Jesus kommer tillbaka efter döden och möter lärjungarna så äter han.
SCB undersökning
År 2000 ägnar vi mer tid åt att laga mat än 1990. Kvinnor har minskat sitt hemarbete med en halvtimme per dag (städning).
Märkning av mat och annat
Svenskt sigill
I EU får man inte lyfta att något svenskt är positiv, därför uppfanns detta sigill.
Det innebär att producenten följer svensk lag.
Rättvisemärkt / fairtrade
Hur ska vi kunna ha koll på länder långt bort.
Det är svårt men samtidigt finns det inget bättre alternativ just nu.
KRAV-märkning
Svenskt ekologisk.
EU-blomma
Ekologiskt producerat inom EU
EU-märkning av lokalproducerat och regionellt producerat
När det gäller fisk är det enklast att kika på WWFs hemsida. MSC är ungefär samma som WWF.
Skogsbruksmärkning FSC
Rainforest alliance – lite som Fairtrade.
Gröna gaffeln
Märkning för lunchrestaurenger.
Världen i stort
1200 miljoner människor är hungriga eller svälter i världen.
Det mesta beror på skapade problemen och inte så mycket på klimat eller naturkatastrofer.
Ytterligare en miljard ligger ”en jordbävning” från svält.
75% av jordens hungrande bor på landsbygden
De flesta hungrande finns i Asien. Men även i Kongo, Etiopien, Somalia. 30% av de boende i södra sahara är hungriga, vilket är mest i världen.
Respekt för maten.
Hur förmedlar man en respekt utan att bli moralistisk?
Grunden ligger som barn och att undervisa dessa.
Finns ett överflöd av mat i affären, svårt att få respekt för den.
Tips kan vara att gå på fjället och uppleva utsattheten med att inte ha tillräckligt med mat. Träffa människor som inte har mat.
Länktips
Matcentrum.se  – gör en översikt över vilka kommuner som gör ekologiska upphandlingar.
naturskyddsforeningen.se
vg.Missionskyrkan.se
Filmtips
Home – Den kan visas offentligt, finns på Youtube – länk.
Kontakta gärna Ulf med frågor och funderingar på Ulf.sodahl@Missionskyrkan.se